Sydatlantisk färglyster (2008)

Från det bottniskt grå till färglystern i Sydatlanten
På Holmöns båtmuseum är det vernissage på utställningen Båtar i färg på midsommar-söndagen den 22/6. Det är konstnären Thomas Distler från Kassjö, Umeå, som vandrat runt i hamnkvarter och längs stränder på på den atlantiska ön Gran Canaria och fascinerats av den färgprakt som präglar det folkliga båtbyggeriet där. För många är Thomas Distler mer känd som båtbyggaren bakom Holmöslupen som för turister ut till Stora Fjäderägg.
I utställningen får vi möta andra sidor hos denne mångsidige konstnär. Här visar han sitt djupgående intresse för färg- och formfrågor när han i en serie berättande akvareller fångar det karakteristiska och poetiska hos de bastanta atlantiska bruksbåtarna.
Utställningen visas till och med den 17/8 2008.

Workshop i fotografisk dokumentation blev vykort
Samtidigt med utställningen Båtar i färg passar föreningen Båtmuseets vänner på att visa och berätta om en serie nytryckta vykort. Huvuddelen är resultatet av en work-shop i fotografisk dokumentation av båtmuseet och dess samlingar som hölls sommaren 2006 med deltagare från bland annat Fotohögskolan i Göteborg och Nordens fotoskola. Tre av vykorten är unika isbilder från Holmön på 1940-talet av fotografen Bertil Ekholtz, Umeå.