Inspiration från Stora Fjäderägg

I fjol spenderade konstnärerna Mari Kretz och Karin Olsén Öberg två veckor på Stora Fjäderägg som museets första residenter och denna sommar visas det arbete som de skapade under vistelsen.

Välkomna på vernissage den 27 juni kl 13

Mari Kretz arbetar med ljud- och videoinstallationer, ljudverk, platsspecifika verk, foto och collage. Kretz verk rör sig i ett spann mellan naturen, i människan och i den yttre rymden, och hon gör de knappt hörbara världar som omger oss synliga.
I ett nyskapat hörlursverk för Båtmuseet använder Mari Kretz sig av inspelningar som gjordes under residensvistelsen på Stora Fjäderägg i fyren och i havet när ett oväder med stormbyar drog in över ön. Ljudverket bygger på inspelningar av vindar, vibrationer och svängningar i olika material samt vågrörelser. Här hörs hur fyrtrappan skakar, svängningarna i järnet samt i fyrlampan som är i konstant rörelse under ovädrets timmar, ljud som vår hörsel inte kan uppfatta. I utställningen visas även videoinstallationen Fjellvind. Mari Kretz verk har visats och spelats på bland annat BEAST Dome Edinburgh, Vienna Acousmonium, Benhuset Katarina kyrka, Färgfabriken, Borås konstmuseum, Virserum konsthall, Galleri 21 Malmö, Teatergalleriet i Uppsala, Teckningsmuseet i Laholm.

Karin Olsén Öberg ställer ut måleri, grafik och objekt inspirerade av två veckors vistelse på Stora Fjäderägg i slutet av september 2020. Karin har också vistats mycket på Holmögadd där hennes man varit fyrvaktare fram till dess att verksamheten lades ner. På båda öarna har man en känsla av att befinna sig i världens centrum trots att man befinner sig på en obebodd ö. Himlen är stor, havet oändligt. Det lilla och det stora möts. Karin väver samman olika perspektiv och uttryck i sina verk: Himlen, havet, stenarna, det som växer och frodas.

Utställningen visas till och med den 22 augusti.