Konstnärerna Helena Laukkanen och Magnus Friberg ställde under sommaren 2023 ut tillsammans och utställningens titel var »Hållplats 22«.
Kort om konstnärerna:
Helena Laukkanen har gått på Konsthögskolan vid Umeå universitet och är numera verksam i Uppsala. I september 2022 bodde hon två veckor på Stora Fjäderägg, som en av båtmuseets residenter. Där arbetade Helena med sitt projekt »Herbarium«, som resulterade i ett åttiotal målningar.
Under sin vistelse på skäret kom Helena i kontakt med ornitologen och fotografen Magnus Friberg som samtidigt vistades på Stora Fjäderäggs fågelstation. Av en händelse visade det sig att både Friberg och Laukkanen har ett gemensamt intresse: svampar.
Resultatet av deras samarbete lockade många besökare till båtmuseet under sommarmånaderna 2023.
Åsa Engman har från sitt köksfönster på Holmön under fem års tid fotograferat allt som rör sig vid fågelmatningen alldeles utanför. Några hundra kilo fågelmat bjuder Åsa på varje år och nästan hundra olika arter av fåglar och däggdjur har genom åren lockats dit. Av alla tusentals bilder Åsa tagit, så gjorde hon till utställningen ett urval med fyrtio. På vernissagen berättade Åsa om sina iakttagelser av djurens personligheter och egenheter.
Catja Tonberg, med rötter i Österbotten, tog examen från Umeå konsthögskola våren 2022. Hösten 2021 hade hon två veckors residens på Stora Fjäderägg. Verket hade spelats in där på ön som Catja själv beskriver som ”ön som ligger mitt i den kropp av vatten som utgör gränsen mellan Östra och Västra Kvarken, mitt emellan Västerbotten och Österbotten och himlavalvet”.
Videon föreställde ett av ringmärkarnas uppsatta fågelnät som böljade likt vågor i vinden. Meditativt att betrakta tills den lilla kungsfågeln fastnade i nätet. Då uppstod ett orosmoment och man kunde ana ett samband mellan den snärjda fågeln och videons ljudillustration som var en intervju med Catjas egen farmor i Österbotten. Farmodern hade levt sitt liv i en tid då det inte fanns mycket utrymme för egna livsdrömmar eller eget självförverkligande.
Båtmuseets sommarutställning 2019 hade havet som tema. Konstnärerna Ann-Mari Simonsson och Kenneth Petersson tolkade i keramik respektive trä marina motiv. Båda med en stor dos kreativitet och en skarp blick för livet under havsytan och en kärlek till biologisk mångfald. Båtmuseets utställningsrum fylldes av fantasieggande former och fantastiska färger. Det blev ett landskap som fick tankarna att både flyga i höjden och dyka på djupet.
Det genomgående temat i 2018 års sommarutställning var de skepp som har tvingats till havets botten. Holmöarnas luriga kobbar och grund har ställt till det för många sjöfarare genom åren, vilket också utställningens karta över förlisningar runt Holmöarna kunde vittna om.
Utställningen lyfte fram det som museet har i sina egna samlingar på temat vrak och fynd längs stränderna. I utställningen fanns även en interaktiv del i form av en nutida strand, där alla besökare kunde bidra med det de själva hittat nära havet.
Sommarutställningens tema 2016 var rep och repslageri. Rep av rötter och hampa, olika redskap för repslageri samt handgjorda nät från museets samlingar visades tillsammans med nygjorda rep av tygremsor, tagel och papper. Rep slagna av olika material har traditionellt använts för olika ändamål. Exempelvis flyter rep av rötter och har därför används i fisket med ena-noten. Rep av tagel tar inte åt sig fukt och blir därmed inte styva av väta på vintern. De användes bland annat till hästtömmar. I samband med invigningen fick besökarna prova på dragkamp med ett rep slaget av tygremsor. Det som är svagt i sig blir starkt när det tvinnas samman till ett rep.
Under sommaren 2011 visade Båtmuseets Vänner en utställning om ett för utomstående mindre känt drag i Holmöskärgårdens kulturarv – fiskebastun. I utställningen beskrevs ett restaureringsprojekt av fyra fiskebastur uppförda på Holmön, Ängesön och Grossgrund. Utställningen hade iordningställts av Lena Tengnér och Ulf Holmgren.
Dels visade Gunilla Samberg verket ”Spelplats Holmön – Playground Territory”. Verket bestod av fyra målningar och en installation. Det gestaltade kriget som ett schackspel. Gunillas egna ord: ”Ett människoliv är kort – i evighetens perspektiv bara som en blinkning”.
Sommaren 2007 berättade vackra kartor en bortglömd historia. Då var det jämnt 100 år sedan laga skiftet genomfördes på Holmön. I en åskådlig utställning visades hur denna jordbruksreform kom att påverka den ännu 1907 oskiftade byn och dess kulturlandskap.
Det innebar en omvälvande förändring av livet på ön, då cirka en tredjedel av byns bondehushåll tilldelades helt nya gårdsplatser. Den koncentration av ägorna som skiftet medförde innebar en splittring av den ålderdomliga bystrukturen och fick säkert också stor inverkan på det sociala livet på ön.
Sommarutställningens praktföremål var en förstoring av kommissionslantmätare Tycko Bergmans karta över alla ägorna till Holmö by från 1903–04. Genom denna vackert kolorerade karta kunde besökarna följa det noggranna och intrikata arbetet med att klassificera och fördela jord. Till skillnad mot byamännens renritade skifteskarta, som av tradition förvarades i byakistan, var den som visades på utställningen en arbetskarta full av anteckningar, retuscheringar och suddningar av gårdsgränser.
2023 höll vi öppet från 17 juni till och med 20 augusti. Under hösten finns möjligheter för specialvisningar och ibland kan vi hålla helgöppet. Hör av dig via »Kontakta oss-sidan« för att få aktuell information.
2023 höll vi öppet från 17 juni till och med 20 augusti.
Nu finns möjligheter för specialvisningar och ibland kan vi hålla helgöppet. Hör av dig via »Kontakta oss-sidan« för att få aktuell information.