Åk med Slupen

Åk med Slupen


Slupen är en rekonstruktion av en gammal båttyp från Holmön. Båtbygget utfördes perioden 2000–2001, och leddes av båtbyggaren Thomas Distler, Umeå (Kassjö).

Den rekonstruerade Holmöslupen, som också har motor och annan säkerhetsutrustning, används framför allt för leden mellan Byvikens och Norrfjärdens färjelägen och fyrplatsen Stora Fjäderägg, där det finns ett STF vandrarhem.


Dagliga turer under sommaren


Under sommaren seglar den dagliga turer till och från Stora Fjäderägg med en erfaren skeppare vid rodret. Du som seglar med Slupen får gärna hjälpa till att hissa och hala seglen. Även andra utfärder i Holmöskärgården kan arrangeras.

BOKNING
Bokning av båtresor sker senvår och sommar hos STF Vandrarhem Stora Fjäderägg på telefon 070-69 17 220 eller via e-post: logi@storafjaderagg.se

Övriga årstider var vänlig boka via mailadressen ovan.

 

Slupens historia


Hushållen på Holmön samordnade förr sina stads- och kyrkresor, och det var byns handelsmän som ägde lämpliga fraktbåtar. Deras större farkoster kallades haxar, deras mindre slupar. Än idag lever minnet av laxhandlarna och deras slupar på ön.

I en uppteckning från 1926 finns följande beskrivning av slupen:

”Slupen var byggd som en stor skötbåt, med vissa detaljolikheter, till exempel en liten akterspegel. Lastade 40 strömmingstunnor, 50–60 säckar mjöl och annat, samt 20 och fler karlar. Fanns 2 eller flera i byn – på sistone 2 st. Med dessa gjordes uppköp för hela byn kring marknadshelger. Båtarna hyrdes av byns olika gårdar och det blev 3–4 resor, eller t.o.m. 5 innan allt var klart. Slupen riggades med gaffelsegel, i gamla dagar däremot ett stort råsegel – liksom på alla båtar”.

Mer information om Slupen och Stora Fjäderägg hittar du på:
http://www.storafjaderagg.se/slupen