Båtmuseiveckan, fylld av kultur

Vi vill bjuda Holmöborna, och alla er som besöker vår ö, en vecka fylld av kulturhändelser på båtmuseet. Se den gärna som en upptakt till jubilerande Visfestival Holmön, som inleds på Hembygdsområdet torsdag 25 juli. Varmt välkommen att besöka den fullmatade Båtmuseiveckan 2019, där evenemangen genomgående är gratis för alla!

Under hela veckan (och resten av sommaren) kan du ta del av våra tre utställningar på båtmuseet: Vår sommarutställning »Under ytan« visas i galleriet till vänster om receptionen. Där möter du Ann-Mari Simonssons och Kenneth Peterssons verk med havstema. Bonusutställningen »Som pärlor i ett havsband« visas i rummet intill galleriet. Där ser du Eva Johanssons bilder från Holmöarna, där hon tolkat 13 stugor i sin hemmamiljö. I ett hus längst upp, till höger om Båken, visar vi en nostalgisk bildsamling, där Lena Sparr och Per Lundholm fotograferat under Visfestival Holmöns första tio år.

Måndag 22 juli kl 16.00
Konst & vetenskap: »Under ytan«
Plats: Holmöns båtmuseum

Agneta Andersson, professor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, samtalar med konstnärerna Ann-Mari Simonsson och Kenneth Petersson med utgångspunkt i deras sommarutställning på Holmöns båtmuseum. Temat är havet och den diversitet som finns där, men även de miljöhot som lurar – under ytan.

Tisdag 23 juli kl 11.00
Medlemssegling med Slupen
Plats: Holmöns båtmuseum

Båtmuseets vänner seglar i Holmöarkipelagen. Egil Sandström är skeppare och destination beror på väder och vind. Anmäl dig till Linus Ryderfors på holmobmv@gmail.com (och om du inte är medlem i den ideella föreningen Båtmuseets Vänner så är du välkommen att bli det).

Tisdag 23 juli kl 14.00
Lappa och laga – hållbart återbruk av kläder
Plats: Holmöns båtmuseum

Museietnolog Hillevi Wadensten vid Västerbottens museum leder en lappa-laga-verkstad på båtmuseet, dit du tar med trasiga plagg som kan få nya liv! Traditionell textilteknik ger både hållbarhet och kreativa lösningar.

Tisdag 23 juli kl 19.00
Boksamtal: »En kort promenad på vatten«
Plats: Holmöns båtmuseum

Birgitta Fritzdotter samtalar med Holmöförfattaren Calle Hård om hans senaste bok »En kort promenad på vatten – så lurade Jesus hela världen och sig själv«.

Onsdag 24 juli kl 15.00 och kl 19.00
Evert Taubes visor i Holmötolkning
Plats: Båtmuseet kl 15, Novas Inn kl 19.

Båtkapellet med gästande sångerska Brita Lidström framför ett Taubeprogram på båtmuseet, med krydda av Holmöarna. Presentatör är journalisten och författaren Calle Hård, som lovat att avslöja vilka djupa rötter som Evert Taube faktiskt hade här i Västerbottens kustland. På kvällen blir det gammeldans på Novas Inns utedansbana.

Torsdag 25 juli kl 14.00
Siri Derkerts konst och kustkulturen i Simpnäs
Plats: Holmöns båtmuseum

Annika Sandström berättar i bild och ord om konstnären Siri Derkert (1888-1973), som under andra halvan av 1920- talet bodde under stundtals mycket knappa förhållanden i Simpnäs, i skärgården norr om Norrtälje.

Fredag 26 juli kl 16.00
Konsert med Arvid Andersson Ellis
Plats: Holmöns båtmuseum

Arvid är sångare och musiker med rötterna i grupperna Glesbygdn och Tålamod, nu som soloartist med kompassnålen riktad mot känslan i musiken. Dessutom sommarboende på Holmön, vilket gör hans konsert till en passande upptakt inför Visfestivalens temakväll med lokala artister senare samma afton. Från båtmuseet gratulerar vi Visfestival Holmön, som firar 25 år i år. Hurra!

Båtmuseiveckan arrangeras av den ideella föreningen Båtmuseets Vänner, med stöd från Umeå kommun. Tack!