SÖK RESIDENS PÅ STORA FJÄDERÄGG

Bilder: Alexandra Andersson Ellis

Tänk dig att följa fartygens färd från Bottenhavet upp i Bottniska viken, ströva över ljunghedar och solvarma klapperstensfält, leta strandfynd och förundra dig över labyrinter och kompassrosor. Och framför allt, tänk dig att kunna skapa kultur i den stora stillheten – mitt ute i Kvarken.

Holmöns båtmuseum utlyser två residensvistelser på ön Stora Fjäderägg under två veckor i september 2020. Residenset är öppet för konstnärer, författare, musiker, fotografer och hantverkare boende i Sverige. Du kan söka som enskild utövare eller som grupp om max fyra personer.

Vistelsen ger tid till reflektion och fördjupat konstnärligt arbete i en fantastisk miljö. På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård lever du med havet runt dig alla dygnets timmar.

Residensperioden pågår mellan 13 och 27 september.
Residenset anordnas av Holmöns båtmuseum, som sätter de gamla bruksbåtarna och deras byggnadsmetoder i centrum och berättaom det mångsidiga samspelet mellan traktens skiftande skärgårdsnatur och dess användare. Med ideella krafter hålls museet öppet under sommarmånaderna.

Detta ingår i varje residensplats:
• Eget boende i fyrvaktarbostäderna.
• Delad ateljéplats på vindsvåningen i södragenheten.
Resebidrag om 2 000 SEK (märk att resebidraget är detsamma oavsett om du söker som enskild utövare eller som grupp).
En kontaktperson som introducerar dig till platsen och hjälper dig med det praktiska

Så bor du
De två residenterna disponerar varsin del av STF Stora Fjäderägg Vandrarhem som är beläget i de gamla fyrvaktarbostäderna, möjlighet finns att ta emot konstnärsgrupper på upp till fyra personer, alternativt för besökare under vistelsen. Kök med självhushåll finns, standarden är enkel med torrdass, bad i havet och vatten som hämtas utomhus. Det finns el.

Om Stora Fjäderägg
Stora Fjäderägg är en av de minsta i ögruppen Holmöarna, belägen nordost om Holmön i Umeå kommun, Västerbottens län. Stora Fjäderägg är historisk mark och centrum för fiskets och säljaktens folk. Du bor i de gamla fyrvaktarbostäderna, granne med fyrtornet, som står kvar som ett minne av 1850-talet. Från fyrplatsen siktar du hav i alla riktningar på någon knapp kilometers avstånd. På Stora Fjäderägg finns i dag ingen bofast befolkning. När sommarsemestrarna är över sänker sig ett vilsamt lugn över Stora Fjäderägg. Under residensperioden är residenterna vandrarhemmets enda gäster, och de enda grannarna är de ornitologer som sköter höstens fågelmärkning. Stora Fjäderägg är en viktig rastplats för flyttande fåglar och många ovanliga arter har ringmärkts vid öns fågelstation.

Holmön, med butik och båtmuseum
På den större ön Holmön finns bofast befolkning året runt, med lanthandel och annan service. Där, vid hamnen i Byviken, ligger också Holmöns båtmuseum, som är öppet under sommarmånaderna.

Så här söker du/ni, senast 15 juni
I din/er ansö
kan ska du skicka med portfolio, referenser samt ett personligt brev där du berättar om varför du/ni söker residenset. Du skickar, senast 15 juni 2020, din/er ansökan med e-post till holmonsbatmuseum@gmail.com

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av personer med anknytning till platsen och med bred kompetens inom det konstnärliga fältet.
Residenset utlyses med reservation för eventuella ändringar, om nya rekommendationer med anledning av covid-19 skulle påverka.

Läs mer om Stora Fjäderägg.