Residenter på Stora Fjäderägg

Stort grattis till Karin Olsén Öberg från Nordingrå och Mari Kretz från Stockholm, som tilldelats Holmöns båtmuseums residens. Stipendiet som för första gången delas ut omfattar två veckors vistelse i fyrvaktarbostäderna på ön Stora Fjäderägg under slutet av september.

Juryns motiveringar
Karin Olsén Öberg tilldelas residenset för att med naturen som utgångsläge undersöka ön och dess spår av mänsklig närvaro, samt hur natur, djur och människor lever med varandra i ett gränslandskap. Karin är bildkonstnär och rör sig främst inom tekniker och uttryck som måleri (olja och akryl), teckning och grafik, och har även arbetat med tredimensionella installationer.

Mari Kretz tilldelas residenset för att ta sig an platsen ur ett visuellt och akustiskt perspektiv. Målet är att i ett av sina pågående projekt spela in olika ljudlandskap från ”tysta platser” på land och i havet, samt att filma omgivningarna. Mari är ljud- och bildkonstnär och arbetar huvudsakligen med ljudkonst, ljud- och filminstallationer. Hon omformar ofta vetenskapliga studier till konstnärliga tolkningar, i samarbete med forskare.

Platsen som inspirationskälla
För bägge residenterna är platsen den stora inspirationen. Karin Olsén Öberg har en speciell koppling till Holmöarna då hennes man arbetade som fyrvaktare på Holmögadd.
— För mig betyder residenset en möjlighet att knyta ihop delar i mitt liv, säger Karin. Ett liv på en isolerad ö är reducerat, koncentrerat och sätter fokus på de stora frågorna. Det är både en inre och en yttre plats. Ingenstans förenas de som i gränslandet.

Mari Kretz ser fram emot att få arbeta med sitt ljudprojekt, träffa ornitologerna på ön, ta en titt på fyren och att få vistas på ön med en så spännande kulturhistoria.
— Det ska bli så kul att komma upp till norra Sverige igen efter den här speciella våren. Längtar till att få komma ut på havet och bo på en lite enslig ö, att få vandra runt, insupa havsluften och dofterna, lyssna till havet och spana efter fåglar, säger Mari.

Juryn bestod av konsthantverkaren och konstnären Annika Sandström, filmfotografen och mediearbetaren Maria Brännström, båda engagerade vid Holmöns båtmuseum, samt sångerskan Lovisa Algesten.